Peste câteva mii de români sunt în momentul de față blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Asta deja se știe, ce nu se știe este ce fac autoritățiile Române pentru soluționarea situației?

Câteva mii de români sunt blocați la granița dintre Austria și Ungaria după ce guvernul Maghiar a decretat închiderea granițelor țării. Decret care a intrat în acțiune pe data de 17 martie 2020 la miezul nopții. De atunci oamenii, nu au mai putut intra pe teritoriul Ungariei ( decât cu acordul Ungariei), din păcate nu s-au putut întoarce nici în Austria deoarece nu li s-a mai permis.

Ce nu se știe, este cine anume trebuie să soluționeze și să se ocupe de această situație. Se preconiza intervenția președintelui Klaus Iohanis, a premierului Ludovic Orban, chiar și a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, dar cine trebuia defapt să se ocupe de situație era domnul ambasador al României din Austria alături de ambasadorul României din Ungaria.

Președintele nu cred că trebuia să intervină pentru această situație din moment ce există un ministru al afacerilor externe și doi ambasadori care sunt investiți tocmai pentru rezolvarea acestor evenimente. Acum ce face ambasadorul României din Austria Bogdan Mazuru și domnul ambasador al României din Ungaria Marius Lazurca este un mister nedeslușit.

Pe semne au uitat jurămânutul de investire, au uitat când au pus mâna pe inimă, solemn și au rostit: „Jur să promovez și să apăr interesele României și ALE CETĂȚENIILOR ROMÂNIEI ÎN RELAȚIILE INTERNAȚIONALE….” Unde sunt somniile lor acum? De ce nu au apărut cu declarații de presă care să elucideze metodele pe care le-au folosit, sau urmează să le folosească pentru aplanarea situației de la graniță?

Excelențele acestea, au fost investite tocmai pentru a ajuta românii aflați în situații excepționale precum aceasta. Românii sunt acolo de mai bine de două zile și acum, autoritățiile române din țară trebuie să găsească soluții diplomatice pentru a-i aduce acasă, iar de intervenția ambasadorilor nu se știe nimic. Nici măcar dacă vreo unul din ei a tras alarma statului Român despre situație.

Ce face excelența sa domnul Bogdan Mazuru, înafară de a se plimba pe banii publici într-o țară frumoasă precum Austria și Marius Lazurca care la fel de relaxează în Budapesta zâmbind frumos povestind despre cărțile pe care le-a scris. Uneori mi-e greu să înțeleg cum ajung oamenii ăștia să ocupe funcțiile astea (nu de alta da parcă și eu aș vrea să duc o viața grea ca a lor.).

Ce știm noi despre acești oameni?

Sursa foto b1.ro

Domnul Bogdan Mazuru, știm că a fost investit ambasador al României la Viena (Austria), în 2015 și de atunci nimeni nu știe despre activitatea lui. A terminat studiile facultății Politehnice din București în 1986, devenind inginer automist. În 1992 își începe cariera politică urmând un curs de specializare la Academia Diplomatică de pe lângă Ministerul German al Afacerilor Externe, apoi până în 2000 ocupă diferite funcții diplomatice. În perioada 2000-2001devine detașat al României la Whashinton. Din 2004 până în 2006 este ambasador reprezentant al tării la NATO. Apoi devine ambasadorul României în Germania, funcție pe care o exercită în perioada 2006-2009, după care ajunge ambasador în franța din 2010 până în 2015 când este implicat într-un scandal legat de o invitație la o recepție cu ocazia vizitei președintelui Klaus Iohanis în Franța. Ce s-a întâmplat atunci este că cineva din interiorul ambasadei a distribuit o invitație pentru acest eveniment și din greșeală sau nu a atașat invitației și un document de uz intern în care unii dintre invitați au fost catalogați indezirabili sau scârboși.

De atunci liniște și pace, nu s-a mai auzit de el decât câteva luni mai târziu când devine ambasadorul României în Austria și-și instalează reședința la Viena, unde deservește statul român până în prezent.

Sursa foto g4media.ro

De cealaltă parte, omologul său din Ungaria domul Marius Lazurca, este ceva mai activ. Știm că s-a născut în 1971 la data de 15 amrtie, a absolvit Universitatea din Timișoara și că a studiat filosofia. Apoi a urmat studiile univerității din Sorbona, Franța și devine doctor în instorie și antropologie în 2003. Dar înainte de a devenii doctor începe să predea la universitatea de litere din Timișoara în anul 1997. Din păcate timeline-ul nu se prea pupă, da ce mai contează e doctor docent acum și cam aia e!

A publicat două cărți, Invenția Trupului și Zeul Absent care se pot găsii în librării dacă este cineva interesat. Și-a început cariera diplomatică în 2006 devenind Ambasador pe lângă sfântul scaun și Ordinul Suveran Militar de Malta. După această investire din 2010 și până în 2016 devine ambasadrul României în Republica Moldova. Domnul președinte Klaus Iohanis impresionat de activitatea lui (?????) îl investește ca ambasador al României în Ungaria.

Ei bine, omul ăsta a comis-o și el, a făcut imprudența de a nu onora o invitaței diplomatică a statului Maghiar pentru a dezbate situația conflictuală iscată la cimitirul de pe Valea Uzului unde românii s-au bătut cu ungurii pentru că nu s-au înțeles a cui e cimitirul. Dacă cineva dorește să afle mai multe despre acest eveniment se poate consula materialu de aici.

Despre domnul Bogdan Mazuru am descoperit două interviuri pierdute pe net și câteva articole în care era menționat și despre despre celălalt domn Marius Lazurca mai nimic concludent decât mențiuni despre el în scandalul cu situația de valea Lăuzului și absentarea lui de la sedința diplomatică cu membrii guvernului Magiar.

Am încercat să sun la ambele ambasade pentru că pregătisem câteva întrebări și anume: Care sunt măsurile pe care le-a luat ambasada României de la Viena/Budapesta pentru soluționarea situației românilor blocați la granița dintre Austria și Ungaria?

Care sunt deciziile și măsurile imediate pe care le-a luat domnul Ambasador Bogdan Mazuru/Marius Lazurca pentru deoblocarea românilor prinși la granițe? Și… Dacă în momentul de fața ambasada sau ambasadorii sunt în trative cu statul Austriac/Maghiar pentru a oferii soluții de cazare și carantină pentru cetățenii Români?

Cei de la ambasada din Viena după ce m-au plimbad telefonic de la unul la altul m-au rugat să le trimit un e-mail cu întrebările pe adresa de e-mail viena@mae.ro și la bună vedere, iar cei din Budapesta nici măcar nu au răspun la telefon pe semne ocupați, probabil cu soluționarea cazului.

În sfârșit, indiganrea mi-e că oamenii ăștia nu au lăsat să se înțeleagă ca au făcut vreun efort de a ajuta românii de la granițe. Nu au apărut în presă pentru a da declarații de cum au de gând să rezolve sintuația, cum au luat legătura cu autoritățile Maghiare/Austrice pentru niște măsuri concrete. Nimic din ceea ce ar fi trebuit să facă!

Am consultant legea care reglementează și prevede atribuțiile și obligațiile pe care el au acești diplomați și am decoperit că, printre altele, au obligația să ajute și să asiste românii aflați pe teritoriul țării în care aceștia își exercită atribuțiile diplomatice.

Nivelul de implicare al acestor oamenii în vederea aducerii acasă a compatrioțiilor nu apare nimic, niciunde. Eu nu i-am văzut înaintând nici o listă de măsuri clare, nu i-am văzut deplasându-se la fața locului pentru a asista și ajuta cetățenii români pentru că nu erau 3-4 ci în jur de 3500. Am citit articole de presă în care se preciza implicarea autoritățiilor Române, Ministerul de Interne, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor, chiar si Ambasadorul României de la Roma, da de ei nimic. Doar Rareș Bogdan menționa de implicarea acestora într-un post pe facebook.

Nu mi se pare nici firesc nici normal să nu facă nimic, cu atât mai mult când cetățenii români, într-un. număr așa de mare, au fost blocați la granița dintre Austria și Ungaria. Și cel mai important, eu nu aș vrea să se uite de tratamentul pe care l-au aplicat autoritățiile Magiare și Austrice românilor, ” ROMÂNII NU SUNT CETĂȚENI DE RANG 2, SĂ FIE CLAR ACET LUCRU…” după cum declara și Rareș Bogdan. Rușine să le fie autorităților Maghiare și Austriece pentru cum ne-au tratat, sper să nu se uite asta niciodată!

No Comments
Comments to: Austria și Ungaria au creat un moment penibil care putea fi evitat.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

zelist

Trending

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.