Câți prim-miniștrii a avut România în primele două decenii comparativ cu ultima decadă. O guvernare inconsistetă care ne duce încet sper o cădere inevitabilă...

Cum înțelege românul politica? 


Citeam zilele trecute prin presă, cuvinte mărețe, pe care românul de rând am toată convingerea că nu le înțelege. 
Cu toate acestea simte că ceva este putred și nelalocul lui. Mesajele și injuriile au curs ca apa de la robinet pe rețelele de socializare după ce a trecut moțiunea de cenzură și a căzut guvernul din ultimile trei luni.

Cred că asta însumează oarecum simțămintele majorității oamenilor care atunci când aud de politică se zburzulesc ca și mâțele care își încalcă una alteia teritoriul. 

Clasa politică pe care o avem acum, indiferent de culoare, nu dă semne că ar avea vreun interes să lucreze în folosul cetățeanului. E un fel de divorț tacit între guvern și popor, un fel de concubinaj de ăla toxic de care nu ai nici cea mai vagă idee cum să scapi.


Cei de la digi24.ro scriau pe site-ul lor despre sedința în care a fost demis guvernul Orban, că întârzierea premierului a fost oarecum premeditată și că sedința de guvern era defapt, un fel cârcotaș de tentativă de filibusteting…

Ce cuvânt interesant, filibustering un termen nu des întâlnit în discursul comun al presei. Dar ce contează, sună bine și cam aia e, cine pricepe, pricepe, cine nu, treaba lui… asta-i clasa politică pe care o avem și cu asta defilăm. Demnitarii noștrii se cam joacă cu nervii cetățenilor, când se apucă să facă jocuri de culise.

Un filibuster este o procedură politică în care unul sau mai mulți membri ai parlamentului dezbat asupra unei propuneri legislative, astfel încât să întârzie sau să prevină în întregime luarea unei decizii cu privire la propunere. Cu alte cuvinte, este o încercare de a ține un discurs neinteresant despre alte subiecte decât cele de pe ordinea de zi, în mod intenționat, pentru a amâna luarea unei decizii importante.

În sfârșit, ce vreau să menționez este faptul că, după ocuparea poziției de prim-ministru a lui Emil Boc, situația prim-miniștrilor și a guvernelor a fost un dezastru nemaîntânit în România. După revoluția din ’89 și până în 2012 când și-a terminat Boc mandatul, am avut nici mai mult nici mai puțin de 13 prim-miniștrii (în 22 de ani 13 prim-miniștrii). După 2012 și până în prezent am avut 11 prim-miniștrii. Instabilitatea asta politică este de nedescris. E scandalor ca într-un timp de 8 ani să ai 11 prim-miniștrii, să nu fi înstare, ca țară, să produci un guvern stabil și să ai un prim-ministru capabil, responsbil și interesat de evoluția țării, de o politică stabilă și sănătoasă. 

După revoluție i-am avut prim-miniștri pe Petre Roman, Teodor Stolojan, Nicolae Văcăroiu, Victor Ciorbea, Gavril Dejeu, Radu Vasile, Alexandru Atanasiu, Mugur Isărescu, Adrian Năstase, Eugen Bejinariu, Emil Popescu Tăriceanu și Emil Boc (Poc! Vă mai amintiți de căzătura lui din emisiunea lui Andrei Gheorghe).


După asta a urmat dezastrul, Cătălin Predoiu, Mihai Răzvan Ungureanu, pe urmă ping-pongul dintre Victor Ponta și Gabriel Oprea, (Victoraș a fost primul, apoi a căzut și a venit Gabriel Oprea, după a revenit iar Victor Ponta și iar Gabriel Oprea și tot așa până la Câmpeanu), Sorin Câmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor, Viorica Dăncilă 🤦‍♂ și Ludovic Orban. (Ai de viața noastră!)🙇‍♂


Unde dracu să faci să meargă lucrurile bine în țara asta daca nu ai o continuitate, un om care să își asume responsabilitatea unei guvernări. Guvernul reflectă exact cum este relația dintre români, bolnavă și inconsistentă. Lucrurile nu sunt normale, datoria țării este un dezastru, 103 miliarde de euro. O povară grea pe umerii poporului român care ar putea la un moment dat să intre în incapacitate de plată. 


Ce ar putea să însemne asta? Ei bine, ar putea să însemne că guvernul nu se mai implică în mediul de afaceri, privatizează companiile de stat, desființează serviciile sociale ( fondurile de pensii, privatizează serviciului medical, asigurările sociale de orice fel etc. Deja s-a anunțat că serviciile medicale se vor privatiza).


Impresia mea e că oamenii nu sunt suficient de scandalizați despre aceste modificări legislative. În sfârșit, dacă cineva crede că România ne mai aparține se înșeală amarnic. Și când te gândești că în 1990 am fost singura țară care avea 0 datorii externe. 
Oare ne mai scoate din mizeria asta?  

Cu siguranță nu clasa politică actuală. Dar oricum, nu suntem noi un popor unit astfel încât să mișcăm munții. Așa că vom tăcea, ne vom înclina capetele și vom privii cu amar cum situația noastră se înrăutățește. 

No Comments
Comments to: Cursul istoriei scris in 30 ani de guvernare.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

zelist

Trending

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.