E destul de obscuro-bizar, că acum după starea de urgență s-au înmulțit antreprenorii și speaker motivaționali. Zici că perioada asta de liniște le-a refăcut ceva conexiune cu sinele lăuntric și pac, ieiți din carantină, dăi și umple internetul cu lături de succes. Da, după cum vezi, nu e nici un secret, nu-mi plac oamenii de genul ăsta că sunt prost informați și aberează mai mult decât o țață cu apucături de gaiță, în schimb îmi plac oamenii ăia care apar la TEDx care spun o poveste frumoasă dintr-o experiență relevantă și pertinentă de viață, se retrag de pe scenă și nu ești bombardat a doua zi cu mesaje din partea lor cu cheile succesului. 

În schimb panglicarii ăștia limbuți, care au buzunarele pline de chei ale succesului, dar goale de lichidități, au răsăsrit ca ciupercile după ploaie. Recent ( nu dau nume că nu vreau să le fac reclamă) dau peste unu care, cică e și destul de popular prin România, care ne spunea într-un videoclip de prezentare a unui webinar gratuit că 5 sau 10 % din oamenii planetei detin 90% din resurse si 90% dintre oamenii planetei dețin 10% din resursele acestei. Dacă te-ai piedut și n-ai priceput nimic, nu-ți bate capu, îți traduc acum, ești sărac!

Nu te îngrijora, dacă ești cetățeain român ești ok, deșii suntem pe locul 3 în topul celor mai sărace țări din europa, ocupăm totuși locul 44 in topul tărilor din lume ca fiind cele mai bogate, cu alte cuvinte „Not great not terible” (replica preluată din serialul cernobâl). Până la urmă nu e așa de rău să fi român, problema noastră e că ne place să ne plângem că lucrurile merg prost, da nu-i bai că ne plângem, că doar e în natura omului să se plângă, dar vina ne aparține, e o vină colectivă că nu avem curajul să ne asumăm nimic ( am mai scris asta și-n alte articole pe care le găsești aici pe site.), deși nu mă uit la antena 3 îmi amintesc de o replică pe care a dat-o Cătălina Porumbel într-o emisiune: “Pădurea era tot mai mică, dar copacii votau mereu pentru topor, căci coada lui era din lemn, iar ei credeau că-i unul de-al lor …” No cam ăsta-i șpilul. 

Dar să revenim la oile noastre, treaba cu oamenii de genul ăsta e că ei cred că dețin metoda supremă a succesului, da până la urmă, dacă ne uităm cu atenție, niciunul dintre ei nu conduce o afacere care să producă ceva anume, ci doar povestesc defapt, de cum ar trebui să se facă lucrurile ca să meargă. Dar de la a zice, la a face, e cale lungă. Normal că nu m-am abținut și i-am lăsat un comment la postare prin care-l anunțam că ceea ce vinde e o iluzie și vânzătorii de iluzii nu ajung bine, e un fel de alba neagra cu destinele oamenilor. Nu poți să dezveți peste noapte un om de niște deprinderi pe care și le-a format de-a lungul vieții. Când eram student și mergeam la cursurile de psihologia muncii, profesoara, o tipă super inteligentă și bine pregătită, parcă născută expres pentru meseria asta, ne zicea la curs, că indiferent de cursurile de pregătire pe care le facem pentru a pregătii oamenii pentru un post anume, în 90% din cazuri în situații de criză, mereu o să acționeze în funcție de procesele formate în urma experienței sale de viață și prea puțin sau aproape de loc în funcție de ceea ce a învățat la cursurile de formare. 

Dacă ai participat la un curs de ăsta de formare, aș fi curios să știu cât te-a ținut ce ai auzit acolo? 

Să nu mai zic și de atunci când ești într-un grup de ăla dubios de discuții, într-o pauză dintre prezentări, în care toată lumea-l pupă-n cur pe vorbitor și discută de cât de mult o să-și schimbe viața după seminarul respectiv. No exact de oamenii ăia mi-e scârbă, că știu că merg acasă și-n 48 de ore uită tot și când îi lovește viața-n muie, o dau la întoarsa. Dacă cumva nimerești într-un astfel de grup, unde toți sunt spirituali, ai grijă cum calci să nu te umplii de căcat. 

După oamenii ăștia dacă ai ajuns la 35 de ani și nu ai bani, casă, mașină begoasă și o nevastă cu țâțe mari, craci lungi și frumoasă-n draci, ești un ratat și e numa vina ta ( iar în cazul femeilor e și mai grav, dacă nu e o femeie de succes cu doi copii și cu bărbat după care să deretice e vai și amar de capu ei, de parcă nu e suficientă presiune în societate, ne mai trebuie și asta). Dar oamenii ăștia uită un aspect foarte important și anume că nu putem să fim cu toții mari antreprenori, mai e nevoie și de agricultori, de producători de orice fel, de apicultori, de ciobani, de țărani, de gunoieri, oameni foarte necesari societății, că altfel ar murii de foame și ar trăi în mizerie la propriu și nu la figurat. Iar categoria aia hapciupalitică,  care-și dorește să strea toată ziua și să nu facă nimic și se așteaptă să câștige foarte mult fără să depună nici un pic de efort știți cum se numesc ăștia? Putori ordinare!Nu există frate să-ți pice din cer tot și tu să nu muncești nimic, că doar nu ești beizadea de baron local, imbecil, fără educație și coloană vertebrală… 

Prin urmare, oamenii ăștia se bazează pe o singură carte, faptul că tu, mocoflet, nu citești. Da, ai văzut bine, tu nu citești cărți și necitind cărți, nu ajungi la informația pe care acești oameni mizează în seminariile lor. Da frate, ăsta-i secretul din spatele seminariilor de povești motivaționale. Lectura pe care o parcurg ei și pe care-și bazează discursul este nu doar accesibilă, ci uneori și gratis, dar cum oamenii nu prea au obiceiul ăsta de a citii cuvinte dintr-o carte, ci se prefac că citesc cumpărându-și cărți pe care se depune praful, e aur și metodă de făcut bani pentru alții. Ca să nu mai zic de faptul că multe din punctele abordate-n discursurile lor sunt preluate de la giganții din USA gen Tony Robbins și mai știu eu cine, că ăștia nu prea au cum să adapteze un discurs motivațional pentru mintea, cultura și civilizația românului pasionat de metafore. N-au ei atâta imaginație, dar oricum nu prea mai contează că după ce ieși de la un astfel de seminar și faci câțiva pași nici măcar nu-ți mai amintești despre ce era vorba și până ajungi acasă aproape ai uitat complet tematica, îți mai amintești frânturi vagi că a zis că timpul costă bani, că poți face orice și că bolta cerească sau bolta palatină e limita… No adevărul e că limitele sunt multe și vin la pachet cu alte obligații și îndatoriri despre care scriu eu cât de curând…

No și acestea fiind spuse, eu vă sugerez să citiți o carte bună, să vă relaxați cu o cană de ceai și dacă vreți musai să deveniți antreprenori, mergeți și luați legătură cu cineva care deja e în domeniu, care face bani și care și-a dat cu ciocanu peste degete de atâtea ori de și-a pierdut degetul, dar și așa, cu sufletul schilodit și cu emoțiile și nervii făcuți praf au avut succes, regula pe care ți-o vor spune este să ai răbdare, încredere că poți și să te informezi constant despre tot ce mișcă în domeniul în care vrei să începi. Îți vor spune că fără muncă și sacrificii nu se poate și dacă nu ești dispus să depui efortul necesar să meargă, mai bine să-ți cauți un job de la 8 la 16 și să fii cuminte, că nu e nici o rușine orice ai alege și cel mai important să-ți asumi frate, să-ți asumi și multul și puținul pe care-l ai. Că până la urmă suntem oameni și nu putem fi toți de toate. 
De aia nu toți sunt făcuți pentru a devenii antreprenori, iar în ceea ce privește vorbitorii ăștia motivaționali, nu vă zic să nu mergeți la seminariile lor, că na, e nevoie până la urmă și de ei cumva, că doar se găsesc leneși care nu vor sau nu le place să citească și își iau informația de unde pot, da nu cădeți în capcana să credeți că rețeta pe care v-o vând e verificată și funcționează, că până la urmă inclusiv Milton Friedman, zeul economiei mondiale care a dat teoria monetară a distrus câteva economii și a sărăcit câteva state precum Chile, Argentina, Bolivia, Polonia și, poate surprinzător sau nu, Rusia. 


Săptămână ușoară!

No Comments
Comments to: Ploaia de Speaker(i) Motivaționali

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

zelist

Trending

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.