Nu pentru că ar fi vreo față bisericească ci pentru că așa se numește. Am terminat de citit cartea pe care am început-o ieri, a fost o aventură interesantă. Cartea lui Cornel Călugărul, nu știam, până alaltăieri, că există măcar. 


Am dat peste titlul ăsta din întâmplare, în timp ce răfoiam un ziar local vechi, Vocea Arișului, pe care l-am consultat la biblioteca orașului Teodor Murășanu. Am întrebat doamnele drăguțe de la biroul de împrumut dacă, din întâmplare, aveau cartea Rămășag pentru un sărut de Cornel Călugărul, din întâmplare, o aveau, așa că am împrumutat-o și am lecturat-o cu o curiozitate nemaiîntâlnită.

Nu pentru că ar fi o carte renumită, dar având în vedere că autorul cărți este un cetățean al Turzii (cel puțin așa credeam eu) care a scris o carte, nu am putut să trec cu vederea acest fapt. E ca și atunci când un coleg de muncă demarează un proiect personal și atunci ești obligat de politețe să vezi despre ce este vorba. 


Din păcate, despre acest autor nu există nici o referință, niciunde. Nu are o pagină pe Wikipedia, nu are nici un consemn pe vreun site peirdut pe motoarele de căutare, nimic. Din fericire și dintr-un accident neintenționat, am ajuns pe pagina cotidianului Cuvântul Liber de la Mureș, unde în 2009 se publicase un articol despre omagierea scriitorului Cornel Călugărul, un fost consilier local al orașului Iernut.

Autorul a decedat în 2008 din ce am dedus eu din informațiile prezentate în articol.  Așa că misteriosul meu autor a scris trei cărți: Rămășag pe un sărut, Panică în piața trandafirilor și Moartea se numește paradis. Celealte cărți nu se găsesc la bibliotecă și nici pe anticariatele online. Așa că m-am mulțumit doar cu titlul menționat. 


Cartea a fost o lectură plăcută, nu am ce să-i reproșez, un roman de duzină, bine scris, simplu și plin de secretare dezinvolte și contabile atrăgătoare din perioada comunistă. Femei ‘’obsranice’’ cum le numea autorul în paginile cărții. Roman polițist, editat de editura Star, inclus în colecția Pistolet (ce nume potrivit pentru o colecție :)))))) ). 


Romanul îl poartă pe cititor alături de căpitanul Novac, un fost profesor de educație fizică, ajuns detectiv de investigație, care pornește în căutarea autorului unei crime odioase ( eu nu știu de voi, da mie personal mi se pare foarte amuzantă conjunctura asta). 


Acțiunea începe cu un incendiu provocat într-un apartament dintr-un bloc de locatari de pe strata Îngustă unde își găsește sfârșitul Adriana Goga, de meserie economist șef la o întreprindere locală. Apar încă două decese, a unui copil care a fost lovit de o un autoturism Skoda de culoare roșie, în proximitatea blocului unde avusese loc explozia și a unui iluzionist care colabora cu o formație vocal-instrumentală care-și făcea veacul la un restaurant din inima orașului. Acesta din urmă, era și proprietarul autoturismului marca Skoda de culoare roșie. 


Personajele se adună pe măsură ce ancheta se desfășoară.  Tensiunea romanului crește spre final atunci când, forțat de împrejurări, protagonistul cărții, căpitanul Novac, primeșe ultimatum din prtea superiorilor pentru dezlegarea misterului. Printr-un efort de conștiință, determinat să dezlege ițele întortocheate ale acestui caz, se aventurează în niște ape tulburi și agitate. Pleacă în căutarea făptașilor la Brașov, fuge după două contabile la o nuntă în apropiere de Turda și ajunge la vamă, apoi la Oradea și într-un final la Băile Felix unde are infrormații că s-ar găsi criminalul. 


Nu vă divulg mai multe pentru a nu vă strica distracția, (celor care veți avea curiozitatea și bunăvoința să o citiți), așadar, dacă sunteți amatori sau pasionați de romane polițiste și de aventură, nu faceți imprudența să ignorați această carte. Merită! Mai ales pentru că a fost scrisă de un om care nu a locuit la București pentru a se învârti în ‘’lumea bună’’, ci de mâna unui om simplu dar de apreciat. 
Mâine intenționez să merg la Iernut unde am eu așa o vagă bănuială că s-ar fi petrecut toată acțiunea descrisă în carte. Habar n-am ce o să găsesc da vă spui io!

No Comments
Comments to: Un Călugăr scrie romane polițiste.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

zelist

Trending

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.