De vreo câteva zile am tot văzut pe rețelele de socializare că apăruse o premieră pe HBOGO. Îmi tot făcea recomandare HBO că-i musai să văd documentarul Colectiv. Inițial nu m-am prins ce se vrea de la mine și am tot ignorat mesajul. Până când, exasperat de imaginea aia albă de cearceaf, a afisului de prezentare, care acoperea ceva care ducea a trupuri umane, am zis hai dom’le să văd ce se petrece aici.

Am accesat link-ul și mi s-a deschis o altă pagină care a și pornit să ruleze un trailer, trailer pe care l-am urmărit până la sfârșit cu sufletul la gură. Am priceput de la primele imagini despre ce era vorba și mi-a sărit inima de la loc despre povestea pe care filmul ăsta documentar are să o spună. Am rămas perplex pentru că știu clar și-mi amintesc cu oroare de momentul ăla în care am intrat în contact cu știrea. 

Eram student în an teminal la sociologie la Cluj și venisem acasă pentru a-l sărbătorii pe tata că era ziua lui de naștere. Eram cu toții în bucătărie ne chefuiam, beam tărie că doar era ziua lui. Televizorul era pornit și ținea loc de fundal, nu mai știu ce se difuza atunci la tv și nu mai țin minte nici postul tv pe care l-am pus. Știu doar că era un breaking news. 
Inițial nu am dat nici unul din noi atenție momentului. Asta până când maica-mea a zis către noi să facem un pic liniște că ceva nu e bine. Ne-am îndreptat toți atenția la tv și am ascultat cu atenție. S-a lăsat o liniste apăsătoare în bucătărie. 

Nimeni nu mai era vessel, pe toti ne treceau fiori pe șira spinării. Eram muți, neputincioși și inerți, nimeni nu mai putea să facă nici o mișcare… O tensiune mi se concentra în toți mușchii corpului și-mi era frică să mă mișc să nu sparg ceva. Niciunul din cei prezenți nu mai avea nici un curaj să facă vreun comentariu la tot ceea ce se petrecea acolo pe ecran. Parcă nu era adevărat. Am încercat și alte posturi, toate spuneau aceiași poveste, peste tot ambulanțe, poliție, pompieri…

Atunci taică-miu a închis efectiv televizorul. Nimeni nu s-a dus să-l repornească. Veselia ne-a părăsot sufletele, eram al naibi de tăcuți. Am început să povestim între noi îngrijorați, am mai băut încă vreo oră, da nu de bucurie ci de nesiguranță, de a umple golul ăla din stomac pe care ni l-a lăsat vestea incendiului de la Colectiv. 

Ei bine, filmul ăsta spune povestea nevăzută și concentrată a unor jurnaliști de la Gazeta Sporturilor care au pornit într-o investigație jurnalistică care să spună adevărul din spatele cruntului eveniment. O cursă nebună care a dat jos un guvern și a demascat afacerile murdare din sistemul medical din România. Atenția documentarului gravitează în jurul a tot ceea ce s-a întâmplat acolo din perspectiva investigației jurnalistice întreprinsă de Cătălin Tolontan și echipa lui de la Gazeta Sporturilor

Un film pe care l-am urmărit cu sufletul la gură pentru a zgândărit în mine sentimentele pe care le-am trăit atunci și în lunile care au urmat, cu fiecare deces pe care-l anunțau posturile de televiziune. Eram oripilat de-a dreptul și o frustrare s-a cuibărit în mine atunci, o frustrare pe care n-am putut-o scoate niciodată…

Eu nu vă spun foarte multe despre film pentru că nu vreau să vă fur uimirea pe care am avut-o când l-am vizionat. Ce pot să vă spun este că o să vă depășească așteptările, că o să realizați că și românii știu să facă filme de calitate și știu să spună o poveste cu o voce autentică și imperativă. Un film care, din punctul meu de vedere o să câștige o mulțime de premii cinematografice. Un film care spune povestea noastră, a oamenilor, a condițiilor și a situațiilor cu care ne confruntăm de mult prea mulți ani. Să nu-i uităm nicioadă pe cei care și-au pierdut viața acolo…

Feicitări echipei și tuturor celor care s-au implicat în acest proiect!

Iar pentru cei care doriți să vizionați acest film documentar, puteți să mergeți pe HBOGO și să vă faceți un abonament de-o lună costă 4 euro și primele 7 zile sunt gratuite. 

Acestea fiind spune, vă doresc vizionare plăcută și nu uitați STAȚI ÎN CASĂ!

No Comments
Comments to: Un film Documentar care ne privește pe toți.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

zelist

Trending

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.