Neștiind cum anume să încep mai bine să postez pe acest blog, mi-a venit o idee năstrușnică să dau o fugă până la biblioteca orașului să mă inspir. Aveam eu așa o idee să scriu o poveste frumoasă despre orașul în care m-am născut, de cum arăta acesta în momentul în care am venit eu pă lume…


Trebuie să mărturisesc că m-am simțit ca si Gndalf din Lord of the Rings când s-a dus să consulte scrierile vechi 😂. Dar na, am fost departe de adevăr. Deși am intrat în biblioteca orașului plin de optimism și umflat de toate ideile care-mi umblau prin cap, totul s-a năruit când am cerut personalului calificat să mi se aducă, ca unui împărat, toată visteria de publicații locale din 1985 până în 2000. Voiam să-mi fac o idee de cum a evoluat orașul în anii ăștia de care-mi amintesc prea puține. 


Bineînțeles că nu aveau să-mi onoreze cererea, cine sfântu Trompi să țină atâta nomenclatură, că doar biblioteca e mai mult despre cărți decât depre presă. În sfârșit, aveau în arhivă câteva ziare peirdute, de prin ’91 vreo 3, din ’95 8 bucăți, 12 publicații din ’97 și vreo 14 din ’98 și ’99. 


Nu a fost tocmai rău, au fost câteva articole care m-au amuzat, spre exemplu, la un an după căderea comunismului la Turda încă se mai foloseau vechile cartele pentru alimente, în special carne. Era un magazin care se numea BIG și la vremea aceea, pe semne, era oarecum unicul care distribuia carne de pasăre populației Turdene. Numai că, vedeți voi, dispăruse carnea și oamenii erau revoltați. Unde dispăruse? , oamenii cereau explicații și anchetă. S-a descoperit imediat carnea, era ascunsă între rafturile depozitului. Vânzătoarea ascunse carnea ca să și-o însușească pe premisa cine împarte parte-și face. 
Apoi am descoperit că imediat după revoluție se constituise o comisie orășenească compusă din oamenii cu popularitate ai orașului, care cereau ministrului și președintelui recunoașterea Turzii ca județ. Asta nu s-a concretizat, noua organizare teritorială a oferit onoare orașului Cluj să devină județ, în detrimentul turdenilor. Era și asta o treabă dacă se concretiza, acum veneați să vizitați județul Turda nu Cluj ( ce proiect îndrăzneț, trebuie să recunoaștem 😂 ). 


Apoi, în 1995, s-a lansat primul proiect urbanist de a construi un nou cartier, cartierul Primăverii. Se trecuse un teren extravilan, într-o împărțire pe parcele, cu un statut nou de intravilan. Aceasta permitea oamenilor care au fost scoși din locuințele lor în perioada comunistă și obligați să locuiască cu chirie în blocurile primăriei pentru a se putea extinde zona de contrucție a blocurilor imperiului comunist. Ei bine, oamenii ăia care au fost neîndreptățiți au primit titlu de proprietate sau au putut să cumpere parcele în zona care avea să fie noul cartier. Azi, cartierul ăla există și frate-miu locuiește acolo. Chiar e un cartier frumos și destul de popular în momentul de față. Frumos!


Am mai descoperit că avem și un scriitor de romane polițiste Cornel Călugărul care a scris trei romane pe nișa asta. Unul din ele e la mine în mână acum și sunt determinat să-l citesc ca să mă dumiresc cum stau lucrurile acolo. Romanul se numește Rămășag pe un sărut (Chachy nu-i așa? 😂 ) Ar mai fi și altele de menționat, dar pentru moment cred că e suficient. 


                            To be continued! 😜

No Comments
Comments to: Un oraș Surprinzător.

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Attach images - Only PNG, JPG, JPEG and GIF are supported.

zelist

Trending

Login

Welcome to Typer

Brief and amiable onboarding is the first thing a new user sees in the theme.
Join Typer
Registration is closed.